Sign in / Sign up
Cart

Індекси кавової біржі зростають

Арабіка сьогодні вранці подорожчала на +4,35%, а робуста подорожчала на +0,85%.

Деякі фактори:

Занепокоєння щодо скорочення глобальних поставок кави спричинило закупівлю ф’ючерсів на каву та зростання цін.

Посуха та останні морози спустошили врожаї кави в Бразилії. 21 вересня Conab знизили свою оцінку виробництва арабіки в Бразилії 2021 року на -8% до 12-річного мінімуму в 30,7 млн ​​мішків з травневої оцінки в 33,4 млн мішків, що на 37% менше з 48,8 млн мішків у 2020 р. Також Archer Consulting повідомили, що Бразилія може мати лише 21 мільйон мішків кави, доступних для експорту в 2021/22 роках, що на 55% менше, ніж роком раніше, через скорочення виробництва та запасів.

Нещодавно ціни на робусту піднялися до 10-річного максимуму, оскільки дефіцит транспортних контейнерів зменшив експорт кави з В’єтнаму. В'єтнамський експорт кави в січні-жовтні скоротився на 4,2% до 1,29 млн. тонн. В'єтнам є найбільшим у світі виробником робусти.

Ціни на каву також почали зростати після того, як Центр прогнозування клімату США минулого четверга заявив, що Ла Нінья (природне явище, яке впливає на температуру, кількість опадів та характер штормів у багатьох частинах світу. Дослідження явища використовується урядами для планування в таких чутливих до клімату секторах, як сільське господарство, охорона здоров'я, водні ресурси та боротьба зі стихійними лихами в екваторіальному Тихому океані) в екваторіальному Тихому океані, ймовірно, посилиться протягом наступних трьох місяців. Сильніша Ла Нінья може призвести до тривалої посухи в Південній Америці, що зменшить виробництво кави.

Занепокоєння щодо дрібних поставок арабіки з Колумбії, другого за величиною виробника арабіки в світі, сприяє підвищенню цін. Федерація виробників кави Колумбії скоротила оцінку врожаю кави в Колумбії до 13-13,5 млн мішків з попередньої оцінки в 14 млн мішків, оскільки надлишок дощів зменшив урожай кави.

У минулу п’ятницю Cecafe повідомили, що експорт зеленої кави з Бразилії знизився на 25,2% до 3,12 млн мішків. Cecafe зазначила, що експортери кави все ще намагаються знайти місце в контейнеровозах, але стикаються з послідовними скасуваннями бронювання через різке зростання цін.

Занепокоєння щодо посухи в Бразилії трохи зменшилися, оскільки нещодавні дощі підвищили рівень вологості ґрунту, що повинно підвищити врожайність кави в Бразилії 2022/23 року. Somar Meteorologia повідомили, що Мінас-Жерайс, регіон, на який припадає близько 30% врожаю арабіки в Бразилії, отримав 55,4 мм опадів або 141% від середнього рівня за минулий тиждень. Важливий період цвітіння бразильських кавових дерев розпочався минулого місяця, і рясний дощ може підвищити цвітіння кавових дерев та збільшити врожайність кави.

Rabobank прогнозував, що урожай кави в Бразилії 2022/23 р. підвищиться на 12% до 63,5 млн мішків з 56,7 млн ​​мішків у 2021/22 рр., оскільки в наступному сезоні урожай буде в більш врожайній частині дворічного циклу.

Великі світові поставки кави негативно впливають на ціни на каву після того, як дані Міжнародної організації кави (ICO) показали, що світовий експорт кави у 2020/21 (жовтень-вересень) зріс на 1,2% до 128,931 млн мішків.